historia
Sveriges första riksdag:
Arboga har genom historien stått som värd för många viktiga möten. Det kanske allra mest betydelsefulla hölls 1435. Det här var en orolig tid i Sverige, präglad av uppror och inbördeskrig. Ett av upprorskrigen mot unionskungen Erik av Pommern leddes av västmanlänningen Engelbrekt Engelbrektsson. 1435 valdes han till rikshövitsman i Arboga, och eftersom alla grupper i samhället – adel, präster, borgare och bönder deltog i mötet har det kommit att kallas Sveriges första riksdag.
När Sveriges riksdag firade 500-årsjubileum utlystes en tävling om att skapa en staty över Engelbrekt. Carl Eldhs vinnande bidrag står framför Statyn över Engelbrekt som står framför Heliga Trefaldighets kyrka.
Historien bakom vår symbol:
Ingen annan kung har gjort lika stort avtryck i Arboga som Gustav Vasa, men den kunglighet som främst kommit att förknippas med staden är hans färgstarka dotter. Cecilia Vasa föddes på slottet Tre kronor i Stockholm den 6 november 1540. Hon var den näst äldsta dottern till kung Gustav Vasa och hans drottning Margareta Leijonhufvud. Cecilia har beskrivits som det intelligentaste av syskonen och även ett av de mest självständiga och envisa. Hon fick en ovanligt fin utbildning för att vara flicka. Hon kunde både läsa och skriva. På schemat stod också geografi, litteratur, matematik, franska och tyska. Hon fick lektioner i sång, klaver och luta. En dansmästare höll danslektioner med kungabarnen varje dag.
Sommaren 1564 gifte sig Cecilia med den tyske markgreven Kristoffer II av Baden-Rodemachern. Markgrevens lilla rike var fattigt.
Av sin bror fick Cecilia flera förläningar, bland annat Arboga stad. Hon bodde på Arboga kungsgård i sju år och kallade sig under denna tid Grevinnan av Arboga. Här flyttade hon in i det nuvarande Rådhuset, som ursprungligen byggdes som en kyrka, men omvandlades till kungsgård när Gustav Vasa behövde ett ståndsmässigt boende i trakten.
Förutom att övervaka Arbogas handel och rättskipning drev hon både vapensmedja och jordbruk där hon fick behålla vinsten själv. Vissa tyckte att hon styrde litet väl självständigt. Hon beslagtog ofta köpmännens gods eftersom de – som hon påstod – brutit mot handelsförordningen. När hon höjde tullarna i Arboga påverkades handeln hela vägen till Stockholm. Trots borgarnas klagomål fick hon mer och mer ansvar. Hon såg till att skolan i Arboga förbättrades och att stadskyrkan (den tidigare franciskanerkyrkan) renoverades.
Cecilia Vasa blev 86 år gammal. Hon dog 27 januari 1627 i Bryssel och är begravd i Sankt Nicolai kyrka i Rodemack, nuvarande Frankrike. Själaringning hölls över henne även i Arboga. Hennes egen gren av familjen Baden-Rodemachern dog ut på 1700-talet.
Texten är hämtad från visitvastmanland.com, där går det att läsa hela texten.